Sankt Karl Borromæus Gruppen

Om liturgisk udstyr

Nedenstående billede er fra en særdeles flot fejring af Kristi Legemsfest i London sidste torsdag. Der er tale om en pontifikalmesse fejret af Kardinal Francis Arinze. Man kan se flere billeder fra denne messe her.

Det er bemærkelsesværdigt, at en del moderne katolikker forarges over brugen af “Cappa Magna”, som ses her, og også ofte over brugen af andre dyre paramenter (messeklæder) i den traditionelle liturgi. De spørger: hvorfor al denne synlige pragt, hvorfor giver de ikke pengene til de fattige?

Svaret gives i flg. episode fra Evangeliet (Mark. 14,3-9), som finder sted få dage før Jesus pågribes og korsfæstes i Jerusalem:

Da han var i Betania i Simon den Spedalskes hus og sad til bords, kom der en kvinde med en alabastkrukke fuld af ægte, meget kostbar nardusolie. Hun brød krukken og hældte olien ud over hans hoved.  Men nogle blev vrede og sagde til hinanden: »Hvorfor ødsle sådan med olien?  Denne olie kunne jo være solgt for over tre hundrede denarer og givet til de fattige.« Og de overfusede hende.  Men Jesus sagde: »Lad hende være! Hvorfor gør I det svært for hende? Hun har gjort en god gerning mod mig.  De fattige har I jo altid hos jer, og når I vil, kan I gøre godt mod dem; men mig har I ikke altid.  Hun har gjort, hvad hun kunne. Hun har på forhånd salvet mit legeme til begravelsen.  Sandelig siger jeg jer: Hvor som helst i hele verden evangeliet prædikes, skal også det, hun har gjort, fortælles til minde om hende.«

Selvfølgelig skal vi ikke glemme de fattige. Men at bruge dem som påskud til at fejre messen grimt og minimalt, i sæk og aske, giver ikke mening. Selv de fattiges helgen, den hellige Frans af Assisi, lod ikke askesen vise frem ved alteret, men lagde tværtimod stor vægt på at Messen blev fejret så smukt og herligt som muligt. Og derfor samler vi også ind til smukke paramenter til brug ved messen i København.