Sankt Karl Borromæus Gruppen

Kom hjem…

Forside af bogen “Hjem” fra Katolsk Forlag.

I går udkom bogen “Hjem”, redigeret af cand. mag. Marguerita Hvid Spangsberg, på Katolsk Forlag. Bogen indeholder 20 beretninger om at blive katolik i Dagens Danmark, og kan bestilles her. Ifm. udgivelsen er redaktøren blevet interviewet både af Katolsk Liv og af det konservative kulturtidsskrift Critique, der bringer interviewet som podcast (kan downloades ved at trykke på det foregående link). Spangsberg sammenfatter årsagen til den stigende interesse for klassisk katolicisme – med den traditionelle troslære og liturgi i centrum – som flg.:

Folk i dag bliver tiltrukket af nogle faste rammer, fordi der simpelthen ikke er nogle faste rammer i vores samfund i dag. Alt er flydende, og alt er lige godt (…) Og der er der mange der oplever, som en ren menneskelig ting, at der er behov for faste rammer, at der er noget som er rigtigt og noget som er forkert. (…) Der vil man med den troendes briller sige, der sker faktisk noget, når du ændrer dit liv. Der sker faktisk noget når du korrigerer dit moralske kompas, når du lever efter Kirkens lære. (…) De her rammer kommer ikke bare ud af den blå luft – vi tror, at der er noget der er godt, og noget som ikke er godt (…) Og der er vi jo helt inde at gøre ved en relation til det guddommelige, som egentlig ikke har noget at gøre med rammerne. (…) Det er det folk finder ud af, at de faktisk bliver sat fri ved at få en relation til Gud. (…) Der er noget som er godt, sandt og skønt, og det kan vi faktisk komme i kontakt med.

Vi oplever også i disse år, at mange unge finder vejen ind i Kirken gennem den traditionelle messe. Om dette siger Spangsberg i interviewet med Katolsk Liv:

Den [gamle form af messen] er enormt autentisk. Den er meget meditativ i sin udtryksform, den er den ultimative tilbedelse af Gud. (…) Den har været Kirkens åndedræt i så mange århundreder.

Så meget mere grund er der til at glæde sig over, at den traditionelle messe snart bliver tilgængelig hver søndag i København. Selvfølgelig er det en meget stor glæde, for de der allerede, som pave Benedict skrev i 2007, ” i denne [liturgiske form, red] har fundet den form af mødet med den allerhelligste Eukaristis Mysterium, som særlig passer dem“. Men en anden vigtig pointe er liturgiens missionariske potentiale – som midt i et flydende samfund kan hjælpe stadig flere til at finde “hjem” i den ene, sande Kirke:

Lad os drages mod den sande skønhed. Lad os ikke opsluges af livets små gøremål, men lad os vælge Himlens storhed. Må Den hellige Jomfru, Himlens port, hjælpe os til hver dag tillidsfuldt og med glæde til at se hen, hvor vort sande hjem er. Hun er der og venter på os som vor moder.

(Pave Frans, Angelus, 14/8 2019)