Sankt Karl Borromæus Gruppen

Katekese – Program for nov. & dec.

Tidspunkt: Kl. 16:00 – 17:30 (inkl. pause – Bemærk ændret starttidspunkt)

Sted: Ved menighedslokalerne i Jesu Hjerte kirke (Stenosgade 4, Kbh.)

 

Søndag 4/11: DEN HELLIGE MESSE – DEL I (p. Paul Marx)

I denne katekese gennemgår vi bønnerne i den tridentinske messes første del, dvs. katekumenernes messe. Hvert enkelt led vil blive berørt med henblik på at forklare dets betydning i messens symbolik, men også for at give en dybere forståelse for dets formål i vores bønsliv som deltagere.

Vi vil gennemgå: Bønnen før messens begyndelse (Asperges), Trinbøn, Introitus, Confiteor, Kyrie, Gloria, Oratio, Epistola/Lectio, Graduale, Alleluia/Tractus, Sequentia, Evangelium, Prædiken, Credo.

 

Søndag 18/11: DEN HELLIGE MESSE – DEL II (p. Paul Marx)

Vi når nu messens anden del (de troendes messe), hvis klimaks er den hellige eukaristi. Dette er både messens og kristenlivets højdepunkt, men det er også i disse led, ritualet kan blive udfordrende at følge i den tridentinske liturgi.

I denne katekese vil foredragsholderen gennemgå leddene for os og udlægge, hvordan Kirken formidler sit centrale mysterium for os via den tridentinske ritus – og hvordan vi som deltagende kan forberede os på dette så hellige øjeblik.

Vi vil gennemgå: Offertorium, Secreta, Præfatio, Sanctus, Canon, Pater Noster, Agnus Dei, Communio, Postcommunio, Benedictio, Slutningsevangeliet.

 

Søndag 2/12: Hvorfor den traditionelle messe? (p. Jan Hansen)

I denne afsluttende katekese vil p. Jan Hansen tale om forskellene på den tridentinske liturgi og den ordinære form, som messen har haft siden Andet Vatinkankoncil.

I 2007 fastslog Pave Benedikt XVI, at den tridentinske liturgi kan fejres i Kirken som en ekstraordinær form af den romerske ritus. Men hvad betyder dette egentlig? Hvad er forbindelsen imellem den traditionelle liturgi, den liturgiske bevægelse og den forgrenede og ofte kontroversielle moderne traditionalistbevægelse? Og hvilken betydning har den traditionelle messes tilbagevenden haft i Den katolske Kirke globalt – og herhjemme?