Sankt Karl Borromæus Gruppen

14. februar – Skt. Valentin

Husk : I år Skt Valentin messe på dagen, 14/2 kl. 18.30 – se plakat på forsiden!

Over hele verden fejrer mange par i dag Valentinsdag, som i sekulære kredse nærmest betragtes som en helligdag for forelskede par. Hvad mange dog næppe tænker over er at årsagen til denne festdag er en katolsk helgen – Skt. Valentin.

Meget lidt vides med sikkerhed om Skt. Valentin, selvom man dog ved at han levede i det 3. århundrede. Han endte sine dage som martyr i Rom og blev begravet ved den gamle romerske vej, Via Flaminia, i den nordlige ende af byen.

Der findes forskellige historier og variationer af legenderne omkring Skt. Valentin, hvilket formentlig er grunden til at han blev fjernet fra den nye liturgiske kalender som kom ved liturgireformen efter Andet Vatikankoncil, da man på det tidspunkt mente at der var for stor usikkerhed omkring hans liv og levned. Dog fejres Skt. Valentin stadig i den traditionelle messe i dag, den 14. Februar.

Èn af historierne om Skt. Valentin går på at han var biskop i en by i Umbrien. Han blev på et tidspunkt sat i husarrest af en dommer, som forsøgte at sætte hans kristne tro på prøve. Han bragte sin blinde datter frem og bad Valentin om at helbrede hende. Hvis han kunne helbrede datteren, ville han gøre hvad som helst Valentin ønskede af ham. Pigen blev helbredt, og Valentins ønske var at dommeren blev kristen. Han accepterede, blev døbt og satte endvidere alle de kristne fanger fri, inkl. Valentin. Dog gik der ikke længe før Valentin igen blev arresteret, denne gang fordi han forsøgte at omvende folk til Kristendommen, hvorefter han blev sendt til Rom og blev henrettet.

En variation af historien, som endvidere danner grundlaget for dagens festligheder, er at han var en romersk præst, som blev fængslet og senere henrettet fordi han i al hemmelighed hjalp kristne par med at blive gift, og samtidig hjalp de kristne som blev forfulgt i Rom. Begge dele blev på dén tid betragtet som kriminelle handlinger.

Da Valentin på et tidspunkt blev stillet for kejseren, Claudius II, forsøgte han at omvende kejseren til den kristne tro, hvilket han efter sigende blev meget vred over, og derfor gav han Valentin et klart valg: Enten skulle han afsværge sig Kristendommen, ellers ville han blive slået ihjel. Valentin valgte det sidste, og blev således martyr på denne dato omkring år 273.

Hellige Valentin – Bed for os, og bed særligt for de par som forbereder sig til ægteskabet!