Sankt Karl Borromæus Gruppen

Rorate-messe og tamperlørdag

Messe tamperlørdag 2017, Jesu Hjerte kirke.

Onsdag, fredag og lørdag i den sidste hele uge før jul er i Kirkens traditionelle kalender såkaldte “tamperdage”, en slags faste- og bodsdage, der i øvrigt findes fire gange i løbet af et år (ved indgangen til vinteren, foråret, sommeren og efteråret). Før jul ligger de i ugen op til 4. søndag i advent, også kaldet Rorate Søndag, efter indgangsverset (Es. 45,8):

Roráte caéli désuper,
et núbes plúant jústum.

(I himle, nedsend eders dug fra oven, og skyerne nedregne den retfærdige!)

En anden smuk adventstradition består i på lørdage i adventstiden at fejre “Rorate messe”, en særlig votivmesse til Jomfru Maria, med samme indgangsvers som 4. søndag i advent (mens epistel og evangelium kommer fra messen til tamperonsdag). Denne messe fejres lige før daggry, hvor Kirken ved begyndelsen kun er oplyst af levende lys – men ved slutningen bryder dagslyset frem, og minder os om det lys, som kom til Verden i stalden i Betlehem, og som vi forbereder os til at fejre ved Julehøjtiden. Se mere om Rorate messen her.