Sankt Karl Borromæus Gruppen

21. Januar – Skt. Agnes

På lørdag fejrer Kirken Skt. Agnes, der er en af de mest kendte romerske martyrer fra den tidlige kristenforfølgelse, selvom det dog er meget lidt som med sikkerhed vides om hendes liv.

I år 304, da kejser Diocletians forfølgelse af de kristne var på sit højeste, var der mange i Kirken som sprang fra troen, af frygt for at blive martyrer. Agnes, der på dét tidspunkt var ca. 12 år, ønskede ikke at forlade Kristus, men accepterede døden som en mulighed.

En ung mand ville gifte sig med hende, hvilket hun afviste idet hun allerede havde givet sig selv til Jesus Kristus. Efter en længere omgang tortur, blev hun forsøgt brændt på bålet. Da det i første omgang ikke gik efter planerne, blev hun i stedet dræbt med et sværd.

Skt. Agnes, som er afledt af det latinske ord for “Lam”, samt det græske ord for “Ren / Hellig”, er i kunsten afbildet med et lam.

Det er i øvrigt også på hendes festdag at paven velsigner de lam som skal afgive deres uld til at lave de pallia, som paven den 29. Juni, på Festen for Peter og Paulus, overrækker til de som i det forgangne år er udnævnt som nye ærkebiskopper et eller andet sted i verden.

Ærkebiskopper med deres pallium.

Et pallium symboliserer bl.a. det fortabte lam, som den Gode Hyrde bærer hjem på sine skuldre. Det minder ærkebiskopperne om deres hyrdeansvar for hele Guds folk, og at de særligt skal gå ud for at finde de fortabte sjæle for at bringe dem hjem til Gud.

Hellige Agnes – Bed for os.