Sankt Karl Borromæus Gruppen

Teenagers om Traditionen

En lærer på et amerikansk gymnasium har gennem nogle år givet sine elever en særlig opgave: at prøve at deltage i en traditionel latinsk messe. Disse unge mennesker er ellers kun bekendt med den reformerede messe fra 1969. Hans elever har derefter fået som lektie at beskrive deres oplevelse af den traditionelle messe ift. til nye (som eleverne, som de fleste andre katolikker i dag, sjældent deltager regelmæssigt i). Af 169 essays har kun 1 beskrevet denne første erfaring negativt. Smagsprøver på de 168 andres beskrivelser af oplevelsen kommer her – vi skal her huske at det drejer sig om et første indtryk hos helt almindelige unge katolikker:

“I thought the Traditional Latin Mass was better than the ordinary form of the Latin Rite Mass. […] It sounded as if angels were singing […]. Everything they did and said was meant to be respectful towards the Sacrament and God. […] If I had to choose between going to the Traditional Latin Mass and a normal Mass, I would definitely choose the Traditional Latin Mass, because everyone there is very reverent, dressed nicely, and everything they do is for the honor and glory of God, not for the people like the regular Mass.”  ∼ Brett


“I had a much easier time staying alert and focused, which is sometimes hard for me to do at regular Sunday Mass. […] I also noticed that everyone there, including the women, was dressed very modestly. This usually isn’t what you see in regular Sunday Mass, and without these distractions it was easier to spend my time focused on the priest instead of the people around me. Another thing that I noticed was that when I went up for Communion, I had the Body of Christ placed straight in my mouth, which was new for me, and it was much more humbling to have it placed directly in my mouth instead of me doing that myself. […] Although most of the Mass was said in a different language and it was hard to follow along, it was a lot more holy in my opinion, because I don’t speak that language, so it put me in a different mood than I would have been if I was speaking in the language I do every day.”  ∼ Tommy

Det er nok stof til eftertanke for biskopper og sognepræster, der er kede af, at de unge ikke kommer i kirke efter konfirmationen.

Man kan læse hele indlægget, med flere vidnesbyrd, her.